Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
More

    Πώς μπορείτε να τροποποιήσετε μονομερώς τα τετραγωνικά του διαμερίσματός σας

    Πώς μπορείτε να τροποποιήσετε μονομερώς τα τετραγωνικά του διαμερίσματός σας

    Κάθε ιδιοκτήτης έχει πλέον τη δυνατότητα να τροποποιήσει μονομερώς τα τετραγωνικά του ακινήτου του στο συμβόλαιο, χωρίς να χρειάζεται τη συναίνεση των γειτόνων του

    Προ ημερών η Βουλή ψήφισε μια σημαντική νομοθετική αλλαγή, που δίνει ανάσα σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις αλλά αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια.


    Μέχρι σήμερα, όταν από νέες μετρήσεις προέκυπτε ένα ακριβέστερο εμβαδόν για κάποιο διαμέρισμα που επρόκειτο να μεταβιβαστεί, ο ιδιοκτήτης βρισκόταν σε αδιέξοδο. Για να μπορέσει να τροποποιήσει τα τετραγωνικά του συμβολαίου του, απαιτούνταν η συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών της πολυκατοικίας και η αλλαγή στη «σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας», διαδικασία που σχετίζεται με τα «χιλιοστά» της οικοδομής. Αυτή η διαδικασία, αν και θεσμικά αναγκαία, πολύ συχνά αποδεικνυόταν χρονοβόρα, δυσχεραίνοντας την οποιαδήποτε μεταβίβαση. Η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των ιδιοκτητών καθιστούσε αδύνατη την ολοκλήρωση των συναλλαγών, προσθέτοντας ακόμα ένα εμπόδιο στη γραφειοκρατία.

    Ωστόσο, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, κάθε ιδιοκτήτης έχει πλέον τη δυνατότητα να τροποποιήσει μονομερώς τα τετραγωνικά του διαμερίσματός του στο συμβόλαιο, χωρίς να χρειάζεται τη συναίνεση των γειτόνων του. Αυτό απλοποιεί τη διαδικασία και εξαλείφει το εμπόδιο της κοινής απόφασης, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων. Ο νόμος αυτός μειώνει σημαντικά τη γραφειοκρατία που συνοδεύει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, δίνοντας στους ιδιοκτήτες περισσότερη ελευθερία και ευελιξία να διαχειριστούν τις ιδιοκτησίες τους.

    Παραδείγματα

    Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε πολυκατοικία του κέντρου της Αθήνας επιθυμούσε να μεταβιβάσει το ακίνητό του. Όταν έκαναν νέες μετρήσεις, ανακάλυψαν ότι το διαμέρισμα ήταν κατά δύο τετραγωνικά μεγαλύτερο από ό,τι αναγραφόταν στο συμβόλαιο. Για να γίνει η τροποποίηση του εμβαδού, ο ιδιοκτήτης έπρεπε να λάβει τη συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, κάτι που όμως αποδείχθηκε δύσκολο, καθώς κάποιοι από αυτούς αρνούνταν να συνεργαστούν. Αυτή η αδυναμία συνεννόησης καθυστέρησε τη διαδικασία για μήνες, προκαλώντας αδιέξοδο στην ολοκλήρωση της πώλησης.

    Με τη νέα νομοθεσία, ο ίδιος ιδιοκτήτης θα μπορεί πλέον να προχωρήσει μόνος του στη διόρθωση του συμβολαίου, χωρίς να απαιτείται η έγκριση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών. Η τροποποίηση θα γίνει απευθείας, βασιζόμενη στις νέες μετρήσεις, και η διαδικασία μεταβίβασης θα ολοκληρωθεί γρήγορα, χωρίς να επηρεάζονται τα «χιλιοστά» της πολυκατοικίας ή τα δικαιώματα των άλλων ιδιοκτητών.


    Ένα άλλο παράδειγμα αφορά ιδιοκτήτη διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ανακάλυψε μετά από ανακαίνιση ότι το εμβαδόν του διαμερίσματος ήταν διαφορετικό από εκείνο που είχε καταγραφεί στη σύσταση της πολυκατοικίας. Παλαιότερα, θα έπρεπε να αναζητήσει τη συναίνεση των άλλων ιδιοκτητών, να αλλάξει τη σύσταση της πολυκατοικίας και να επικαιροποιήσει τα χιλιοστά, κάτι που θα απαιτούσε μήνες και πολλαπλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τώρα, με τον νέο νόμο, θα μπορεί να προβεί σε μονομερή διόρθωση των τετραγωνικών, κάνοντας τη μεταβίβαση χωρίς χρονοτριβές.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ