Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
More

    Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο ο έρωτας;

    Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο ο έρωτας;

    Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο έρωτας είναι τυφλός και χάρη σε νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural Sciences, τώρα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά να κατανοήσουμε γιατί.

    Παρ’ όλα αυτά, ο έρωτας μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο, απελευθερώνοντας την λεγόμενη ορμόνη της αγάπης, την ωκυτοκίνη, που είναι υπεύθυνη για την ευφορία που νιώθουμε όταν ερωτευόμαστε.

    Στην πρώτη μελέτη παγκοσμίως, που διερεύνησε την σχέση μεταξύ του συστήματος ενεργοποίησης συμπεριφοράς του ανθρώπινου εγκεφάλου και της ρομαντικής αγάπης, οι ερευνητές εξέτασαν 1556 νεαρούς ενήλικες που αναγνώρισαν ότι είναι «ερωτευμένοι».

    Οι ερωτήσεις της έρευνας επικεντρώθηκαν στην συναισθηματική αντίδραση των συμμετεχόντων στον σύντροφό τους, στην συμπεριφορά τους γύρω τους και στην εστίαση που έδωσαν στο αγαπημένο τους πρόσωπο.

    Αποδεικνύεται ότι όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο εγκέφαλός μας αντιδρά διαφορετικά, καθώς έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε κυρίως στο αγαπημένο μας πρόσωπο.

    Ο επικεφαλής της μελέτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την εξέλιξη της ρομαντικής αγάπης. Θεωρείται ότι προέκυψε για πρώτη φορά πριν από περίπου πέντε εκατομμύρια χρόνια. Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι μιλούσαν για αυτήν, αναγνωρίζοντάς την ως μια εκπληκτική αλλά ταυτόχρονα τραυματική εμπειρία».

    «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο έρωτας συνδέεται με αλλαγές στην συμπεριφορά καθώς και στα συναισθήματα» συμπληρώνει.

    «Γνωρίζουμε τον ρόλο που παίζει η ωκυτοκίνη, επειδή κύματά της κυκλοφορούν στο νευρικό μας σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος όταν αλληλεπιδρούμε με αγαπημένα πρόσωπα», εξηγούν οι ερευνητές.

    Ακόμη, οι ίδιοι τονίζουν: «Η ιδιαίτερα σημασία που αποδίδουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα ωστόσο, οφείλεται στον συνδυασμό της ωκυτοκίνης με την ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που απελευθερώνει ο εγκέφαλός μας όταν είμαστε ερωτευμένοι. Ουσιαστικά, η αγάπη ενεργοποιεί μονοπάτια στον εγκέφαλο που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα».

    Το επόμενο στάδιο της έρευνας περιλαμβάνει την διερεύνηση των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην προσέγγισή τους όσον αφορά τις ρομαντικές σχέσεις αλλά και μία παγκόσμια έρευνα που θα προσδιορίζει τέσσερις διαφορετικούς τύπους συντρόφων.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ