Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
More

    Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το ιδιωτικό χρέος

    Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το ιδιωτικό χρέος

    Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή την Εθνική Στρατηγική για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους, με στόχο τη διαχείριση της τεράστιας δεξαμενής οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς και την εφαρμογή προληπτικών μηχανισμών για την αποφυγή μελλοντικής συσσώρευσης ιδιωτικού χρέους.

    Η στρατηγική περιλαμβάνει εστιάζει σε τρεις κύριους άξονες παρεμβάσεων: τη βελτίωση της διαδικασίας αφερεγγυότητας για επιχειρήσεις και ιδιώτες, την ανάπτυξη μηχανισμών για την αποφυγή νέων κόκκινων δανείων, και τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


    Κύρια στοιχεία της στρατηγικής

    1. Βέλτιστες Πρακτικές: Προώθηση πολυμερών διαπραγματεύσεων και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ οφειλετών και πιστωτών.

    2. Ελεγκτικός Μηχανισμός: Εντοπισμός στρατηγικών κακοπληρωτών μέσω τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων. Καθορισμός κριτηρίων για τη δημιουργία δειγμάτων οφειλετών που είναι δυνητικά ικανοί να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά παρέχουν ψευδείς πληροφορίες.


    3. Καθοδήγηση Οφειλετών: Υποστήριξη οφειλετών σε πρώιμα στάδια οικονομικής δυσπραγίας μέσω προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

    4. Προστασία Στέγασης: Επανασχεδιασμός του πλαισίου προστασίας στέγασης.

    5. Αυτοματοποιημένες Διαδικασίες: Νέες διαδικασίες αναδιάρθρωσης και διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

    6. Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης: Δημιουργία προειδοποιητικού μηχανισμού για το Ιδιωτικό Χρέος για κάθε οφειλέτη.

    7. Νομοθεσία Κατά των Φορολογικών Αντικινήτρων: Νέα νομοθεσία για την εξάλειψη των φορολογικών αντικινήτρων κατά της ανάκτησης και αναδιάρθρωσης χρεών.

    8. Πλατφόρμες Υποστήριξης: Δημιουργία ειδικών πλατφορμών για την υποστήριξη του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας.

    9. Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί: Βελτίωση του πλαισίου για την αντιμετώπιση εμποδίων και τον εμπλουτισμό των πληροφοριών για τα ακίνητα.

    10. Συμβουλευτική Στήριξη: Πρόβλεψη για υποστήριξη και εργασιακή επανένταξη των πτωχευσάντων.

    Με τις προτεινόμενες αλλαγές, η κυβέρνηση στοχεύει να αντιμετωπίσει την κρίση του ιδιωτικού χρέους και να δημιουργήσει ένα σταθερότερο και πιο δίκαιο οικονομικό περιβάλλον για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

    Σήμερα σχεδόν 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι έχουν συσσωρεύσει χρέη στον ΕΦΚΑ. Οι οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 155 δισ. ευρώ. Εάν προστεθούν και τα «κόκκινα» χρέη προς τράπεζες και servicers, το συνολικό ιδιωτικό χρέος εκτοξεύεται στα 235 δις. ευρώ.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ