Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
More

    Πως και πόσο το δημογραφικό επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες

    Πως και πόσο το δημογραφικό επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες

    Μελέτη του ΔΝΤ που εξετάζει τις δημογραφικές πιέσεις στη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, εξέτασε και την περίπτωση της Ελλάδας.

    Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι γηράσκουσες οικονομίες όπως η ελληνική αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση δανείων, χαμηλότερες αναλογίες καταθέσεων προς το συνολικό χρηματοδοτικό μίγμα, στροφή προς χαμηλότερη ανάληψη κινδύνων και αυξημένη συστημική ευπάθεια.


    Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΔΝΤ η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην ομάδα των πέντε πιο ηλικιωμένων προηγμένων οικονομιών με βάση τη μέτρηση του ενεργού πληθυσμού σε σχέση με τον πληθυσμό άνω των 65 ετών. Αυτή η κατηγοριοποίηση τοποθετεί την Ελλάδα μαζί με τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

    Κατά την έκθεση, οι τράπεζες στις πιο «ηλικιωμένες» χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν αφενός να αντιμετωπίσουν μια αξιοσημείωτη μείωση στη ζήτηση δανείων, αφετέρου αντιμετωπίζουν μια αρνητική διαφορική επίδραση στην αναλογία των τραπεζικών καταθέσεων προς το συνολικό χρηματοδοτικό μείγμα.

    Οι τράπεζες στις γηράσκουσες οικονομίες, όπως η Ελλάδα, τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερα βάρη κινδύνου ανά μονάδα ενεργητικού, αντανακλώντας μια στρατηγική στροφή προς την ανάληψη χαμηλότερων κινδύνων. Τα δεδομένα δείχνουν ακόμη ότι οι εν λόγω τράπεζες, έχουν συσσωρεύσει περισσότερους τίτλους και κρατικά ομόλογα τα τελευταία χρόνια, προσαρμόζοντας τα χαρτοφυλάκια τους σε απάντηση στις δημογραφικές αλλαγές.


    Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι τράπεζες στις γηράσκουσες κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερη μέση κερδοφορία (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) και υψηλότερη μεταβλητότητα στα κέρδη τους.

    Σύμφωνα με το ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου οικονομικού στρες, τα τραπεζικά συστήματα στις γηράσκουσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παρουσιάζουν αυξημένη ευπάθεια σε ακραίους κινδύνους




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ