Ερευνητές από το Ινστιτούτο Longevity του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα πλάνο διατροφής που μιμείται κάποιους από τους κανόνες της διαλειμματικής νηστείας, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους υγείας που συνδέονται με τη γήρανση.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η κατανάλωση πολύ μικρότερων θερμίδων ανά περιόδους, είναι δυνατό να καθυστερήσει τη φυσική διαδικασία της γήρανσης και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής.
Με πόσες θερμίδες κερδίζουμε χρόνια;
Στη μελέτη, η οποία περιελάμβανε 100 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 70 ετών, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν συνολικά την πρώτη μέρα 1.100 θερμίδες και 700 θερμίδες για τις επόμενες 4.
Η διατροφή τους για τις 4 ημέρες δίαιτας ήταν φυτική και χαμηλή σε πρωτεΐνες, ακολουθούμενη από μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία που υποστηρίζει την κυτταρική ανάπτυξη.
Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι μόνο τρεις μηνιαίοι κύκλοι ενός τέτοιου πλάνου διατροφής το χρόνο, μείωσαν τη βιολογική γήρανση κατά μέσο όρο δυόμισι χρόνια. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν επίσης απώλεια βάρους, συνολική απώλεια σωματικού λίπους, μειωμένο κοιλιακό και ηπατικό λίπος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλη, χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη.
Μια τέτοια διατροφική συνήθεια, απομακρύνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κατεστραμμένα κύτταρα που προκαλούν προβλήματα υγείας όπως φλεγμονή και παράλληλα προστατεύει τα υγιή και νέα κύτταρα από βλάβες, επιβραδύνοντας τη βιολογική γήρανση.
Μείωση θερμίδων για καλύτερη υγεία
Προηγούμενες μελέτες είχαν αποκαλύψει πως μια θρεπτική διατροφή με περιοδική μείωση θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, διαβήτη, καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ενώ ο συνεχής περιορισμός των θερμίδων από μόνος του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους και στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων σε βάθος χρόνου, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Ένα πρόγραμμα διατροφής όπως αυτό της έρευνας όμως είναι πιο ευέλικτο και πιο βιώσιμο για τους περισσότερους, παρέχοντας παράλληλα πολλά οφέλη, εξηγούν οι ίδιοι.
Συμβουλευόμαστε πάντα το γιατρό μας
Οι επιστήμονες δηλώνουν πως απαιτούνται μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες μελέτες για τον προσδιορισμό της ασφάλειας και των πιθανών παρενεργειών για διαφορετικές ηλικίες και μεμονωμένες καταστάσεις υγείας, προτού προχωρήσει κανείς σε υψηλό περιορισμό θερμίδων έστω και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Οποιαδήποτε αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, είναι σημαντικό να γίνεται ύστερα από επαγγελματική συμβουλή και εξατομικευμένη καθοδήγηση, ανεξάρτητα από την ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και την τρέχουσα συνολική υγεία του κάθε ατόμου, καταλήγουν.
πηγή: vita.gr