Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
More

    Πρεμιέρα με τιμή 10,2 ευρώ το κιλό

    Πρεμιέρα με τιμή 10,2 ευρώ το κιλό

    Πρεμιέρα με τιμή υψηλότερη από την περσινή έκανε φέτος το ελαιόλαδο, αν και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερη παραγωγή.

    «Ποδαρικό» στα 10,20 ευρώ/κιλό έκανε η πρώτη παρτίδα ελαιολάδου της νέας σεζόν 2024-’25 (υψηλότερα από πέρυσι) δίνοντας το στίγμα για το πώς θα κινηθεί φέτος η τιμή τού – κατά τον Ομηρο – «υγρού χρυσού». Η φετινή παραγωγή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 250.000 τόνους από 150.000 πέρσι.


    Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε χθες πως προχώρησε στην πώληση ενός βυτίου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2024-2025 στην τιμή των 10,20€/κιλό.

    Πέρυσι, την ίδια εποχή, ο ίδιος Συνεταιρισμός ανακοίνωνε ότι η πρώτη πώληση έγινε με τιμή στα 9,25 ευρώ/κιλό.


    Καλύτερη η παραγωγή φέτος

    Την περσινή ελαιοκομική περίοδο οι ακραίοι καύσωνες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή σάρωσαν την περιοχή της Μεσογείου, επιβαρύνοντας την παραγωγή ελαιολάδου και ωθώντας την τιμή του «υγρού χρυσού» σε πολύ υψηλά επίπεδα.

    Για φέτος, ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η παραγωγή θα είναι καλύτερη από την περσινή, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών.

    Επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι «όταν οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες από την περασμένη χρονιά, δεν μπορεί ο παραγωγός να πληρωθεί την ίδια τιμή με πέρυσι».


    Ήδη, οι παραγωγοί πληρώνονται περί τα 8 ευρώ το λίτρο, όμως ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν θα διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ.

    «Το παιχνίδι έχει έναν ευχαριστημένο και έναν δυσαρεστημένο. Αλλά πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάζουμε και τον καταναλωτή ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει το λάδι στις σημερινές τιμές», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Οικονόμου.

    Και συνεχίζει: «πρέπει να αφήσουμε την αγορά να παίξει με την προσφορά και τη ζήτηση. Πέρυσι οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 10 ευρώ και αυτή η αύξηση πέρασε και στον τελικό καταναλωτή».


    Αυτό θα βοηθήσει να μπει ξανά το ελληνικό ελαιόλαδο στο τραπέζι των οικογενειών. Λόγω των εκτόξευσης των τιμών πέρυσι πολλά νοικοκυριά επέλεξαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό παρθένο ελαιόλαδο με φθηνότερα ηλιέλαια, σπορέλαια κ.α. Αυτό μάλιστα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς σε Ισπανία και Ιταλία, καθαρά ελαιοπαραγωγικές χώρες, η κατανάλωση υποχώρησε, όπως και στη χώρα μας, κοντά στο 18% με 20%.

    Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, αυτό «οφείλεται στην αύξηση της τιμής αλλά και στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών» και πρόσθεσε «θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να μπει ξανά στο τραπέζι το ελληνικό ελαιόλαδο».




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ