Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
More

    Σε τι αποβλέπει η Ελλάδα με την έκδοση του νέου 30ετούς ομολόγου

    Σε τι αποβλέπει η Ελλάδα με την έκδοση του νέου 30ετούς ομολόγου

    Σε νέα έκδοση 30ετούς ομολόγου, τη δεύτερη μετά το Μάρτιο του 2021, προχωρεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

    Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι η νέα έκδοση λήξης το 2054 να λάβει ένα επιτόκιο μικρότερο του 4%.


    Υπενθυμίζεται πως η ζήτηση για το 30ετές ομόλογο που είχε εκδοθεί το 2021 ήταν μεγάλη παρά το ότι η χώρα δεν είχε λάβει τότε την επενδυτική βαθμίδα. Το βιβλίο προσφορών είχε ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ, δέκα και πλέον φορές πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ που τελικά άντλησε το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,956% και το κουπόνι στο 1,875%.

    Τα 2,5 – 3 δισ. ευρώ που θα αντληθούν από την νέα έκδοση θα γεμίσουν το οπλοστάσιο των ταμειακών διαθεσίμων και θα κατευθυνθούν εν μέρει για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη με το πρώτο Μνημόνιο.

    Το 2023, μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως και περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε, να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες με ευνοϊκούς όρους, επωφελούμενη και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την εγχώρια οικονομίας, η οποία επέτρεψε την ηπιότερη αύξηση του κόστος νέου δανεισμού του δημοσίου από την αντίστοιχη άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως και να προβεί σε πρόωρες αποπληρωμές μέρους του χρέους, που επιτρέπουν τη βελτίωση των βραχυπρόθεσμων όρων εξυπηρέτησης του.


    Για το 2024, η στρατηγική χρηματοδότησης που δημοσιοποίησε ο ΟΔΔΗΧ τον Δεκέμβριο αναφέρεται σε συνολικές δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου της τάξης των 18,9 δισ. ευρώ, εάν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα περί τα 6,9 δισ. ευρώ . Από τις δανειακές ανάγκες, τα 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με εκδόσεις ομολόγων, τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άλλες πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το NGEU, το 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πώληση μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και τα υπόλοιπα από τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει το Δημόσιο.

    Στις αρχές Φεβρουαρίου 2024 ολοκληρώθηκε η έκδοση ενός νέου δεκαετούς ομολόγου στην οποία το ελληνικό δημόσιο άντλησε 4 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,38%, με δείκτη κάλυψης που ξεπέρασε το 10. Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε επανεκδόσεις 5ετών και 15ετών ομολόγων το πρώτο τετράμηνο του 2024 όπου αντλήθηκαν μικρότερα ποσά, με επίσης ιδιαίτερα ικανοποιητική ανταπόκριση της ζήτησης από την αγορά.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Διαφήμιση με κουμπί κλεισίματοςX