Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
More

    Τι τελείωσε και πόσο μας άρεσε; (The Mandalorian, Dead Ringers κι άλλα)

    Ένας ακόμα μήνας του 2023 μας αποχαιρέτησε, κάμποσες σειρές ακόμα ολοκλήρωσαν τους κύκλος τους. Αυτό τον μήνα στις ολοκληρώσεις της ομάδας υπήρχαν κυρίως νέες σειρές, οι οποίες μάλιστα δεν απογοήτευσαν. Ενώ από τις παλαιότερες εννοείται παρέα μας έκανε πρώτα απ’ όλα το “The Mandalorian” με την τρίτη, αρκετά διαφορετική, σεζόν του.

    Πόσες απ’ αυτές είδατε εσείς; Έχετε σκοπό μήπως να δείτε κάποια στο μέλλον;

    Στο άρθρο περιλαμβάνονται τα:

    • School Spirits
    • Sanditon Sn.3
    • The Mandalorian Sn.3
    • Beef
    • Tiny Beautiful Things
    • Dead Ringers
    Τι τελείωσε και πόσο μας άρεσε; (The Mandalorian, Dead Ringers κι άλλα)

    School Spirits (Paramount+/CosmoteTV)

    Η νέα σειρά του Paramount+, βασισμένη στο ομώνυμο graphic novel των Megan Trinrud και Nate Trinrud, συνδυάζει το υπερφυσικό στοιχείο με το μυστήριο και το λυκειακό δράμα και μας προσκαλεί σε μια σε μια ανατρεπτική whodunit ιστορία οχτώ επεισοδίων. Το Split River High για άλλους είναι απλό σχολείο και για άλλους το Καθαρτήριο, το μέρος που πηγαίνουν αφού πεθάνουν για να καθαρίσουν την ψυχή τους από όσα τους βασανίζουν και να περάσουν στην αιώνια ζωή. Όταν η έφηβη Maddie Nears ξυπνά στο Καθαρτήριο με καμία ανάμνηση για το τι της συνέβη θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο του φόνου της με τη βοήθεια του φίλου της Simon που φαίνεται πως είναι ο μόνος ζωντανός που μπορεί να τη δει και να την ακούσει. Στο “School Spirits”, μια τυπική ιστορία εξιχνίασης εντάσσεται σε ένα ευφάνταστο concept που συνδυάζει στοιχεία από διάφορα είδη για να συνθέσει ένα αποτέλεσμα που διαθέτει την πρωτοτυπία μιας φρέσκιας ιδέας και τη διαχρονική απήχηση μιας κλασσικής whodunit προσέγγισης. Με μια πλοκή που εστιάζει τόσο στο μυστήριο της κεντρικής δολοφονίας με όλες τις ίντριγκες που εμπεριέχει, όσο και σε θέματα μεγαλύτερης βαρύτητας όπως το πένθος ή η μεταθανάτια ζωή αλλά και διάφορες κοινωνικές παθογένειες, το “School Spirits” είναι ένα πλούσιο αλλά ισορροπημένο θέαμα που δεν αποτυγχάνει να συγκινήσει στις πιο συναισθηματικές στιγμές του. Το μυστήριο στο σύνολό του είναι άρτιο χτισμένο αν και ενίοτε οι χαρακτήρες καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα μόνο και μόνο για να ευνοηθεί η ροή της ιστορίας γεγονός που περιστασιακά μπορεί να αφαιρέσει από την αληθοφάνειά της. Το τέλος είναι εξίσου περιεκτικό σε απαντήσεις και αινιγματικό ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης αγωνία για τη συνέχεια αν και εφόσον η σειρά ανανεωθεί χωρίς συγχρόνως να αφήνει αναπάντητο κάποιο από τα ερωτήματα που μας έθεσε, κλίνοντας ικανοποιητικά τον κύκλο που ξεκίνησε στην αρχή της σεζόν και ανοίγοντας έναν νέο λίγο πριν τη λήξη του τελευταίου επεισοδίου.

    Βαθμολογία 7.5/10

    Τι τελείωσε και πόσο μας άρεσε; (The Mandalorian, Dead Ringers κι άλλα)

    Dead Ringers (Prime Video)

    Το βραβευμένο ψυχολογικό θρίλερ του David Cronenberg διασκευάζεται από τα studio της Amazon και επιστρέφει στις οθόνες μας, αυτή τη φορά ως σειρά μικρού μήκους με τη Rachel Weisz να παίρνει τη θέση του Jeremy Irons στον διπλό ρόλο των πανομοιότυπων διδύμων Mantle: δύο γυναικολόγων που προσπαθούν να ανοίξουν το δικό τους μαιευτήριο και να φέρουν την επανάσταση στο χώρο της τεχνίτης γονιμοποίησης αλλά και των μεθόδων τοκετού. Διαθέτοντάς μια γοητευτική αινιγματικότητα και μια δυσοίωνη ατμόσφαιρα που όσο πάει και γίνεται όλο και πιο αποπνικτική, το “Dead Ringers” καταφέρνει να πιάσει τον παλμό της πρωτότυπης ιστορίας του Cronenberg και να αναπαράγει με αρκετή επιτυχία το σκοτεινό και μυστηριώδες ύφος του αλλά και την τάση του για κριτική στο κομμάτι της ιατρικής ηθικής και των πειραμάτων, παρά την απουσία του από το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Η ιστορία του δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο προσανατολισμό πράγμα που γεννά από την αρχή ένα μυστήριο και μια περιέργεια να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε που ποτέ δεν φθίνει παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε κάποια χειροπιαστή πλοκή για να ακολουθήσουμε. Κάθε επεισόδιο εξερευνά όλο και βαθύτερα τη δυναμική που υπάρχει μεταξύ του πρωταγωνιστικού διδύμου Elliot και Beverly προσθέτοντας στην εξίσωση ίντριγκες επαγγελματικής αλλά και ερωτικής φύσεως που αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον και την αγωνία μας όταν αυτή χάνεται. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επαινέσουμε την ερμηνεία της Weisz που είναι ο λόγος που η εν λόγω δυναμική αποδίδεται στην οθόνη τόσο επιτυχημένα. Η Weisz ενσαρκώνει τον διπλό ρόλο της με ιδιαίτερη αφοσίωση και μαεστρία, αποτυπώνοντας έκδηλα τις διαφορές των χαρακτήρων της και βοηθώντας μας να ξεχωρίσουμε στιγμιαία τα δύο πρόσωπα που υποδύεται μόνο και μόνο με την ενέργεια που κάθε φορά αποπνέει έχοντας καταφέρει να συνθέσει μια εκρηκτική προσωπικότητα για κάθε μια από της δύο κεντρικές ηρωίδες.

    Βαθμολογία 8.0/10

    Τι τελείωσε και πόσο μας άρεσε; (The Mandalorian, Dead Ringers κι άλλα)

    Beef (Netflix)

    Σύμφωνα με το “Beef”, μερικές φορές ένα αθώο περιστατικό επιθετικής οδήγησης μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μια απρόσμενα καταστροφική αλληλουχία γεγονότων ικανή να καταστρέψει μια για πάντα τις ζωές των εμπλεκομένων προσώπων. Η νέα κωμική σειρά από τα studio της A24 που κάνει την εμφάνισης της στην πλατφόρμα του Netflix, είναι μια ξεκαρδιστικά χαοτική ιστορία μίσους και εκδίκησης με πρωταγωνιστές την εκατομμυριούχο επιχειρηματία Amy Lau (Ali Wong) και τον αποτυχημένο εργολάβο Danny Cho (Steven Yeun). Σε κάθε ένα από τα δέκα μισάωρο επεισόδια της σειράς, οι δύο ορκισμένοι εχθροί θα πάνε όλο και πιο μακριά για να πάρουν την πολυπόθητη εκδίκηση και να κατευνάσουν το μίσος που έχουν ο ένας για τον άλλον, ένα μίσος που μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε αρρωστημένη εμμονή και βγάζει προς τα έξω τις χειρότερες πτυχές τους. Παρά την κωμική του επιφάνεια με την κοινωνική σάτιρα και τις ευτράπελες αντιδικίες μεταξύ των κεντρικών προσώπων του, το “Beef” είναι γεμάτο υπαρξιακές ανησυχίες και περίπλοκους χαρακτήρες που ναι μεν βγάζουν προς τα έξω μια υπερβολή για να εξυπηρετήσουν τον κωμικό χαρακτήρα της σειράς είναι ωστόσο πέρα για πέρα ανθρώπινοι γεμάτοι ελαττώματα, απωθημένα, αδυναμίες, φιλοδοξίες, ανησυχίες και μια ακόρεστη επιθυμία να βρουν έναν σκοπό, έναν λόγο ύπαρξης που θα τους δώσει πίσω το πάθος για ζωή που έχουν στερηθεί από την ασφυκτικά πιεστική και μονότονη καθημερινότητά τους. Μια μοναδική εμπειρία κωμωδίας που όσο εξελίσσεται γίνεται όλο και πιο βαθιά χωρίς ταυτόχρονα να βαραίνει τον θεατή, η νέα σειρά του A24 αφήνει ανεξίτηλη εντύπωση για τη χαοτική εξέλιξη και τους απρόσμενα προσιτούς αντιήρωές του.

    Βαθμολογία 8.2/10

    Τι τελείωσε και πόσο μας άρεσε; (The Mandalorian, Dead Ringers κι άλλα)

    Sanditon Sn.3 (PBS/CosmoteTV)

    – Bαθμός: 7

    Υπάρχει μια φράση που λέει ότι ‘για να καλυτερέψουν τα πράγματα, θα πρέπει να γίνουν χειρότερα’. Αυτήν την λογική φαίνεται πως αποφάσισε να ακολουθήσει η τρίτη σεζόν του “Sanditon”, μιας και στα νέα επεισόδια βλέπουμε να λαμβάνει χώρα ένα μπέρδεμα, πιο περίπλοκο και από γαϊτανάκι. Η σεζόν ξεκινά όπως θα περίμενε κανείς, με αμήχανες σκηνές και καταπιεσμένα συναισθήματα από τους Charlotte και Alexander Colbourne (Ben Lloyd-Hughes), με φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη της περιοχής και – φυσικά – με αμφισβητήσιμες πράξεις από την μεριά του Sir Edward Denham (Jack Fox). Και όσο περιπλέκονται όλα αυτά, ένα ακόμα συμβάν έρχεται να αναστατώσει και άλλο τις ζωές των χαρακτήρων. Σεναριογραφικές διευκολύνσεις και δράματα άνευ αξίας έρχονται να γεμίζουν την τελευταία σεζόν, η οποία δεν διαφέρει σε ύφος και ερμηνείες από τους προκατόχους της. Η εισαγωγή των νέων χαρακτήρων δίνουν έναν νέο αέρα στην ιστορία, και σπρώχνουν προς το περιθώριο την πρωταγωνίστρια. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι κακό, μιας και η εξέλιξη της Charlotte σε αυτήν την σεζόν είναι μηδαμινή, αλλά η κύρια γεύση που αφήνει είναι αυτή της βιασύνης, καθώς πολλοί από τους νέους χαρακτήρες δεν αναπτύσσονται σωστά ή εμφανίζονται από το πουθενά (βλ. Ralph). Σε γενικές γραμμές, η τελευταία σεζόν έρχεται να ολοκληρώσει την ιστορία με έναν αναμενόμενο τρόπο, αν και μέχρι να το κάνει, δυσκολεύει τον θεατή χωρίς να είναι απαραίτητο.

    Βαθμολογία: 7/10

    Τι τελείωσε και πόσο μας άρεσε; (The Mandalorian, Dead Ringers κι άλλα)

    Tiny Beautiful Things Mini Series (Disney+)

    – Bαθμός: 8,5

    Η νέα, δραματική μίνι-σειρά του Hulu, “Tiny Beautiful Things”, έρχεται να διαφοροποιηθεί με άλλες του είδους της, καθώς ερευνά την σχέση μιας κόρης με την μητέρα της, και όχι το αντίθετο, όπως έχουμε συνηθίσει. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Clare Pierce, η οποία βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής της, καθώς ο σύζυγός της τήν έχει διώξει από το σπίτι και την έχει απομακρύνει από την κόρη της. Με την ζωή της μετέωρη και με όλες τις σταθερές της να παίρνουν την κάτω βόλτα, η Clare συναντά έναν παλιό της φίλο, που της προτείνει να αναλάβει μια στήλη σε ένα περιοδικό που θα δίνει συμβουλές στους διάφορους αναγνώστες. Για να δώσει τις σωστές απαντήσεις, η Clare αναγκάζεται να κάνει μια ενδοσκόπηση των δικών της εμπειριών, και πιο συγκεκριμένα των γεγονότων γύρω από τον θάνατο της μητέρας της. Κύρια πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Kathryn Hahn, με την Sarah Pidgeon να αναλαμβάνει την νεότερη εκδοχή της χαρακτήρα. Οι ερμηνείες τους τραβάνε το βλέμμα, μονοπωλούν την οθόνη, μεταφέρουν τον πόνο, την αγανάκτηση και την χαρά, και κάνουν τον θεατή να περάσει το ίδιο συναισθηματικό χάος που πέρασαν οι ίδιες, δίχως να κουράζουν. Μέσα από αυτήν την διχρονική τοποθέτηση των γεγονότων, ο θεατής έχει την δυνατότητα να λάβει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την ζωή της Clare, να την συμπαθήσει και να την μισήσει αναλόγως, αλλά κατά κύριο λόγο να την καταλάβει και να κατανοήσει τον λόγο των πράξεών της.

    Και μπορεί η Clare να μην αφήνει πολύ χώρο στους άλλους χαρακτήρες, αλλά το γεγονός ότι δεν αναπτύσσονται τόσο δεν είναι αρνητικό. Μέσα από τις δικές τους σύντομες σκηνές όλοι καταφέρνουν να περάσουν το μήνυμά τους. Οι δευτεραγωνιστές δεν είναι τόσο περίπλοκοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικοί. Ωστόσο, η ανάγκη για την αποκάλυψη της ψυχοσύνθεσης της Clare είναι τόσο επιτακτική που ο θεατής μπορεί και να συγχωρέσει τα όποια κενά μπορεί να δημιουργηθούν γι’αυτούς. Η σειρά ξεκινά περνώντας την αίσθηση της αποσταθεροποίησης, κάτι που δεν θέλει κανείς να νιώσει, ιδίως σε μια μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι ο θάνατος της μητέρας της δεν έχει επηρεάσει μόνο τις αποφάσεις της Clare, αλλά και την σχέση της με την ίδια της την κόρη που πλέον βρίσκεται στην εφηβεία και αναπτύσσεται ως αυτόνομος άνθρωπος. Kάθε επεισόδιο που τελειώνει είναι σαν ένα κομμάτι παζλ που μπαίνει στην θέση του. Πρόκειται για μια δραματική σειρά, η οποία παρουσιάζει με έναν έντονο τρόπο, το πως ένα συμβάν μπορεί να ταρακουνήσει έναν άνθρωπο σε τόσο μεγάλο βαθμό και πως μπορεί αυτο τον βαραίνει σε όλη του την ζωή, χωρίς να το καταλάβει και ο ίδιος.

    Τι τελείωσε και πόσο μας άρεσε; (The Mandalorian, Dead Ringers κι άλλα)

    The Mandalorian Sn.3 (Disney+)

    Οι αγαπημένοι μας Din Djarin και Grogu ολοκλήρωσαν και τον τρίτο κύκλο περιπετειών τους, με μια σεζόν αισθητά διαφορετική από τις προηγουμένες. Ο τίτλος “The Mandalorian” της σειράς μεταβιβάζεται σε αυτήν την σεζόν βάζοντας την Bo-Katan στο επίκεντρο της διαδρομής επαναφοράς των Mandalorians στον Mandalore. Din και Grogu εννοείται ότι έχουν μεγάλο και βασικό ρόλο στα γεγονότα, αλλά τώρα πια μοιράζονται τον χρόνο τους με την Bo-Katan. Μια απόφαση, που μάλλον δεν θα επηρρεάσει αρνητικά όσους ακολουθούν την ιστορία της Bo-Katan και των Mandalorians με τα χρόνια αλλά σίγουρα σημαντική αλλαγή για όσους έμαθαν και βλέπουν την σειρά για το δίδυμο Din/Grogu. Όπως και να ‘χει, δεν είναι αυτή η σημαντικότερη αλλαγή στην σειρά, που “χαραμίζει” αρκετά επεισόδια της στην παρουσίαση της κατάστασης της New Republic και στην ανάπτυξη της γύρω μυθολογίας της εποχής και όχι στους Mandalorians με αρκετά επεισόδια filler. Όσο ενδιαφέρον είναι αυτές οι πληροφορίες, τόσο σε αποσυντονίζουν από το mood της σειράς. Αρκετές φορές φαινόμενες άκυρες με την ιστορία του Mandalore ή των χαρακτήρων. Περισσότερο μοιάζουν σαν να προσπάθησαν άτσαλα να εντάξουν κομμάτια της ακυρώμενης σειράς της New Republic μέσα στο “The Mandalorian”, που μάλλον θα χρησιμεύσουν στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να προσφέρει φουλ δράση, να είναι οπτικά πανέμορφη και το cast της να παραδίδει άξιες ερμηνείες. Άξιο αναφοράς είναι το φινάλε, που δίνει απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που είχαν προκύψει στην πρώτη σεζόν σχετικά με την δουλειά του Moff Gideon αλλά και κλείνει ειρηνικά για τους Din/Grogu, αφήνοντας την αίσθηση του τέλος ενώ γνωρίζουμε ότι δεν είναι το τέλος.

    Βαθμολογία: 7/10

    Τι τελείωσε και πόσο μας άρεσε; (The Mandalorian, Dead Ringers κι άλλα)

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ