Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
More

    Σφοδρές μάχες των IDF με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο – Τι είναι η επίλεκτη μονάδα 98 που ηγείται της ισραηλινής εισβολής

    Σφοδρές μάχες των IDF με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο – Τι είναι η επίλεκτη μονάδα 98 που ηγείται της ισραηλινής εισβολής

    Πρόκειται για τον τρίτο πόλεμο του Ισραήλ κατά του Λιβάνου από το 2006

    Στις ισραηλινές επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο ηγείται η επίλεκτη μονάδα 98, η οποία επιχειρούσε και στη Γάζα: «Μετά από πολλούς μήνες επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι στρατιώτες της μεραρχίας απέκτησαν δεξιότητες και επιχειρησιακή εμπειρία, μετακινήθηκαν βόρεια και τώρα επιχειρούν στο βόρειο πεδίο αφού έκαναν τις απαραίτητες προσαρμογές για τη μάχη στον Λίβανο» αναφέρουν οι IDF.

    «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εξάρθρωσης της Χαμάς, της επιστροφής των ομήρων μας στην πατρίδα και της αποκατάστασης της ασφάλειας στο βόρειο Ισραήλ» σημειώνουν οι IDF.

     

    Η 98η Μεραρχία των IDF είναι μια επίλεκτη μονάδα αλεξιπτωτιστών και καταδρομέων. Μαζί επιχειρεί η 7η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων.

    Οι επίλεκτες αυτές ομάδες προετοιμάζονταν για την επιχείρηση στο νότιο Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες.

    Η εισβολή στο έδαφος του Λιβλανου έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας υπό την ηγεσία της επίλεκτης μονάδας 98 και του διοικητή της, ταξίαρχου Guy Levi, ο οποίος ηγήθηκε επίσης της μονάδας καταδρομών, της μονάδας ειδικών δυνάμεων Egoz, των αλεξιπτωτιστών και της Brigade 7 του Σώματος Τεθωρακισμένων, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

    Η Division 98 ήταν υπεύθυνη για «το τσάκισμα της ραχοκοκαλιάς της Χαμάς» στη Χαν Γιουνίς, «την ισχυρότερη στρατιωτική μονάδα» της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024.

    Ο διοικητής της Egoz είπε στα στρατεύματα λίγο πριν μπουν μέσα: «Έχουμε τη μεγάλη τιμή να γράψουμε ιστορία στον βορρά, όπως κάναμε και στη Γάζα. Σήμερα ξεκινάμε μια πιο ουσιαστική εισβολή, προκειμένου να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό ζήτημα, διότι δεν έχουμε εισβάλει στον Λίβανο από το 2006».

    «Σας εμπιστεύομαι και είμαι πολύ περήφανος για εσάς και ξέρω ότι θα συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία», συνέχισε.

     

    Αραβικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Al-Jazeera και το MTV Lebanon, υποστήριξαν ότι άρματα μάχης των IDF είχαν εισέλθει σε πολλά χωριά στον νότιο Λίβανο λίγο μετά τις πρώτες αναφορές για τη χερσαία εισβολή.

    Η επιβεβαιωμένη εισβολή ήταν η πρώτη χερσαία επιχείρηση των IDF στον Λίβανο από τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

    Οι IDF ανακοίνωσαν ότι στο πλαίσιο της χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο που ξεκίνησε τη Δευτέρα διεξήγαν «ακριβή πλήγματα» σε τοποθεσίες κατασκευής όπλων και υποδομές της Χεζμπολάχ στο προάστιο της Βηρυτού Nταχιέι, στο οποίο διαμένουν κυρίως Σιίτες.

    Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι χτύπησε ισραηλινές δυνάμεις στη Μετούλα με πυρά πυροβολικού.

    Η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων ξεκίνησε από τρία μέτωπα, και συγκεκριμένα από τις περιοχές Μέτουλα, Μεσγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλάντι. Πρώτος στόχος είναι η καταστροφή των θέσεων της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα.

    Ο ισραηλινός στρατός έχει ως στόχους να καταστρέψει τρομοκρατικές υποδομές, να σκοτώσει τρομοκράτες της Χεζμπολάχ και να διακόψει την τρομοκρατική δραστηριότητα.

    Οι χερσαίοι ελιγμοί σε πολλά χωριά στον ανατολικό τομέα του Λιβάνου την Τρίτη υποστηρίχθηκαν από εκτεταμένες επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών για την κατάσταση στο έδαφος και τη στόχευση τρομοκρατών που δρούσαν μέσα σε κτίρια.

    Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους ενόψει της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και μάλιστα με στοιχεία της Δευτέρας, πριν αρχίσει η «περιορισμένης έκτασης», σύμφωνα με τις IDF, επιχείρηση.

    Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση αργά τη Δευτέρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στα νότια προάστια της Βηρυτού λόγω επικείμενων αεροπορικών επιδρομών σε στόχους της Χεζμπολάχ.

    Τις τελευταίες 13 ημέρες η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού κλιμακώθηκε δραματικά. Το πολεμικό σκηνικό συνέθεσαν αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με ρουκέτες, οι ταυτόχρονες μαζικές εκρήξεις των βομβητών της Χεζμπολάχ που σκότωσαν δεκάδες και τραυμάτισαν χιλιάδες και τις οποίες ακολούθησε κύμα αεροπορικών επιδρομών και αντίποινων με ρουκέτες.

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε πεισμένος, όπως και ο Ισραηλινός ομόλογός του Γιοάβ Γκάλαντ, για την «ανάγκη» να «καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολάx, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πως διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της επικράτειας του Λιβάνου εναντίον του σιιτικού κινήματος.

     

    Λίβανος Ισραήλ Χεζμπολάχ



    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ