Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
More

    Στα 1.195 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών

    Στα 1.195 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών

    Μεγάλες επιβαρύνσεις από τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων 2024, δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

    Το 50,01% των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν, συνολικά 1.115.374 δηλώσεις, είναι μηδενικού φόρου.


    Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι δεν καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

    Από την άλλη πλευρά, για το 21,39% των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή για 476.204 φορολογούμενους, προέκυψε επιστροφή φόρου.

    Η μέση επιστροφή ανέρχεται στα 311 ευρώ, με το συνολικό ποσό των επιστροφών να φτάνει τα 148,3 εκατ. ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική ελάφρυνση για αυτούς τους φορολογούμενους.


    Ωστόσο, το 28,95% των φορολογουμένων, δηλαδή 636.498 δηλώσεις, καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος.

    Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 760,9 εκατ. ευρώ, με τον μέσο φόρο να φτάνει τα 1.195 ευρώ. Αυτός ο φόρος είναι αυξημένος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Οι φορολογούμενοι που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου με διάφορους τρόπους.

    Μπορούν να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία επιτρέπει την αποπληρωμή σε περισσότερες από 8 δόσεις.

    Το επιτόκιο για 12 δόσεις ανέρχεται στο 4,34%, ενώ για 24 δόσεις στο 5,84%. Δεν είναι απαραίτητο να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση για την ένταξη στη ρύθμιση. Επιπλέον, όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου δικαιούνται έκπτωση 3%.

    Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με τη σχετική υπεύθυνη δήλωση.

    Αυτές οι επιλογές προσφέρουν ευελιξία στους φορολογούμενους για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, αναλόγως των οικονομικών τους δυνατοτήτων.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ