Τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα για νοικοκυριά που αποπληρώνουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο μετά το μπαράζ των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.  

Με στόχο τη τιθάσευση του πληθωρισμού, η Fed την περασμένη Τετάρτη (21/9), προχώρησε στην τρίτη διαδοχική αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 3% και 3,25%. Μάλιστα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προανήγγειλε νέες αντίστοιχου μεγέθους παρεμβάσεις έως το τέλος του έτους, οι οποίες θα οδηγήσουν τα επιτόκιά της πάνω από το 4%. Ακολούθησε την Πέμπτη (22/9) η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναπροσάρμοσε κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της, στο 2,25%, ενώ η Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε τα επιτόκια της για πρώτη φορά μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια, γυρίζοντάς τα σε θετικό έδαφος.

 Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ανεβάσει κατά 75 μονάδες το βασικό της επιτόκιο στο 1,25% και αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αναπροσαρμογή του στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλός.

Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί όπως προβλέπουν αναλυτές παρά τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη, να προβεί σε ανάλογες με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες κινήσεις με τα πονταρίσματα στις αγορές να προεξοφλούν αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 3% έως και τον ερχόμενο Ιούνιο, επίπεδο διπλάσιο σε σχέση με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονταν στις αρχές του μήνα.

Αύξηση δόσεων

Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων στα προγράμματα με κυμαινόμενα επιτόκια που είναι συνδεδεμένα με τους δείκτες euribor.  Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις, στην πλειονότητα των στεγαστικών δανείων το τελικό επιτόκιο θα προσεγγίσει ή θα ξεπεράσει το 5% έναντι μόλις 2% μέχρι και πριν 2 μήνες.

Παράδειγμα

Σε αυτήν την περίπτωση, για ένα δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια εξόφλησης τα 15 έτη, η δόση από τα 650 ευρώ θα αυξηθεί στα 800 ευρώ περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα.  Δηλαδή η μηνιαία επιβάρυνση θα ανέλθει σε 150 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ένα επιπρόσθετο ετήσιο κόστος της τάξης των 1.800 ευρώ. Το νοικοκυριό του παραδείγματος θα κληθεί να καταβάλλει σε επίπεδο 12μήνου σχεδόν 3 επιπλέον δόσεις.