Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
More

    Στην ουρά… πέντε προκηρύξεις για 8.894 προσλήψεις ένστολων

    Πέντε διαγωνισμοί για 8.894 θέσεις ένστολων έχουν δρομολογηθεί και θα γίνουν εντός του 2023. Θα απορροφηθούν άτομα από τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Οι νέες θέσεις αφορούν τη Δημοτική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πυροσβεστική, τη Δικαστική Αστυνομία και τη Συνοριοφυλακή.

    1.264 στη Δημοτική Αστυνομία

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προκήρυξη για 1.264 δημοτικούς αστυνομικούς. Μέσα Ιανουαρίου δόθηκε η δυνατότητα στους δήμου σαν υποβάλλουν τα αιτήματα τους στο υπουργείο Εσωτερικών για το ένστολο προσωπικό. Στο επόμενο στάδιο θα εγκριθούν τα αιτήματα προκειμένου να γίνει η τελική κατάταξη των θέσεων. Το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, προβλέπει νέες αρμοδιότητες και νέο ρόλο για τους αστυνομικούς, με στόχο να βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης και αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου του συγκεκριμένου σώματος. Η προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι έτοιμη, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη βουλή το περασμένο Δεκέμβριο.

    Η διαδικασία επιλογής των 1.264 νέων δημοτικών αστυνομικών θα γίνει αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ, ενώ στο διαγωνισμό θα συμμετέχουν πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ και απόφοιτοι οποιουδήποτε τύπου Λυκείου. Η μοριοδότηση των υποψηφίων γίνεται με βάση τον βαθμό τίτλου σπουδών, την εντοπιότητα, τη γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας (εκτός εκείνης που αποτελεί απαραίτητη υπόθεση) και την ιδιότητα του πολυτέκνου ή του τέκνου πολυτέκνου. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, και να μην έχουν υπερβεί, προκειμένου για τους κλάδους ΠΕ και ΤΕ, το 30 έτος και για τον κλάδο ΔΕ, το 26 έτος, και να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 οι γυναίκες και 1,70 οι άνδρες. Επίσης, οι υποψήφιοι που κρίνονται κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν: Δρόμο 100 μ. σε χρόνο δεκαέξι δευτερολέπτων (μία προσπάθεια), δρόμο 1.000 μ. σε χρόνο τεσσάρων λεπτών και είκοσι δευτερολέπτων (μία προσπάθεια), άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον ενός μέτρου 1.000 μ. (τρεις προσπάθειες), άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον τριών μέτρων και εξήντα εκατοστών 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες), ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον τεσσερισήμισι μέτρων (4,50 μ.).

    Ποια πτυχία ζητούνται

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας είναι τα εξής: Για τον κλάδο ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΑΕΙ της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής. Για τον κλάδο ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής. Για τον κλάδο ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (ΙΕΚ ή Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ) ή επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ΙΕΚ ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑΛ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) Β’ κύκλου Σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (ΕΠΛ) ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (ΤΕΛ) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών -άρθρο 1 ν.δ. 580/1970, (Α’ 139)- ή Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι για όλους τους κλάδους του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας, ως πρόσθετα προσόντα διορισμού ορίζονται τα εξής: Γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) στα αντικείμενα: επεξεργασίας κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου και κατοχή άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Β’ κατηγορίας ή δίκυκλης μηχανής, τουλάχιστον 50 κυβικών εκατοστών.

    2.900 επαγγελματίες οπλίτες

    Αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη 2.900 ΕΠΟΠ εντός του 2023 δρομολογεί άμεσα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, όπως ανέφερε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου. Ειδικότερα, για το 2023 αναμένεται η έγκριση για την πρόσληψη 1.460 σπουδαστών στα ΑΣΕΙ (Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) – ΑΣΣΥ (Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών) και παράλληλα δρομολογούνται οι ενέργειες υποβολής αιτήματος προς το υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη 2.900 ΕΠΟΠ εντός του 2023. Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε πριν από λίγες μέρες απόφαση με τα απαιτούμενα προσόντα για ειδικότητες του Στρατού Ξηράς.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2022 εγκρίθηκαν οι προσλήψεις 1.438 σπουδαστών ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ, 1.600 ΕΠΟΠ και 1.288 ΟΒΑ, ενώ για την ανανέωση και ενδυνάμωση του προσωπικού ΕΔ έχει προγραμματιστεί σε βάθος 5ετίας (2021-2026) η αύξηση θέσεων κατά 2.580 για τα ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ και η πρόσληψη 8.000 ΕΠΟΠ και 5.000 ΟΒΑ. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες πρέπει: (1) Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια. (2) Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος κατά το έτος κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Οι υπηρετούντες ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) να μην έχουν υπερβεί το 31ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος κατάταξής τους ως ΕΠ.ΟΠ. στις Ένοπλες Δυνάμεις . (3) Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,60μ. οι άνδρες και 1,55μ. οι γυναίκες. (4) Να έχουν τις γραμματικές γνώσεις, που καθορίζονται κατά ειδικότητα στο Παράρτημα «Α». (5) Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων. (6) Να έχουν όσοι ήδη υπηρετούν θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο Διοικητή τους.

    3.630 μόνιμες θέσεις στη Πυροσβεστική

    Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η κατανομή για τις 3.630 κενές οργανικές θέσεις που δημιουργούνται στην Πυροσβεστική. Σύμφωνα με το διάταγμα, συνιστώνται τρείς χιλιάδες εξακόσιες τριάντα (3.630) οργανικές θέσεις πυροσβεστικού προσωπικού, εκ των οποίων οι τρείς χιλιάδες πεντακόσιες πέντε (3.505) θέσεις κατανέμονται στο πυροσβεστικό προσωπικό Γενικών Καθηκόντων και οι υπόλοιπες εκατόν είκοσι πέντε (125) θέσεις κατανέμονται στο πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων. Αναμένεται να εκδοθούν διαδοχικές προκηρύξεις με 500-700 μόνιμες θέσεις η κάθε μια πριν την αντιπυρική περίοδο. Η προκήρυξη της πυροσβεστικής θα απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες θέσεις ΔΕ θα προορίζονται για τις παραγωγικές σχολές (στρατιωτικές, αστυνομικές, πυροσβεστικής, λιμενικού), οι σπουδαστές των οποίων με την αποφοίτησή τους θα ενταχθούν στην κατηγορία ΠΕ. Η κάθε προκήρυξη θα περιγράφει αναλυτικά τα κριτήρια και τα προσόντα που είναι απαραίτητο να έχουν οι υποψήφιοι για να προκριθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προκηρύξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα θα θέτουν ηλικιακά κριτήρια αλλά και ειδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια θα κληθούν να συμμετάσχουν και σε μία σειρά από εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα, όσοι θέλουν να εργαστούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, θα πρέπει να περάσουν με επιτυχία: Αθλητικές δοκιμασίες Υγειονομικές εξετάσεις Ψυχοτεχνικές δοκιμασίες (TESTS). Έξτρα μοριοδότηση για τους υπηρετούντες δημοτικούς υπαλλήλους αναμένεται να προβλέπεται με την νέα προκήρυξη. Παραμένει ωστόσο αναπάντητο το ερώτημα για το  θα καθοριστούν τα ηλικιακά όρια. Έξτρα μόρια αναμένεται δοθούν επίσης και σε ιδιώτες που κατέχουν την ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη. Σε κάθε περίπτωση η προκήρυξη δεν θα προβλέπει τον αποκλεισμό υποψηφίων που δεν έχουν τις παραπάνω ιδιότητες. Θα είναι, δηλαδή, διαγωνισμός ανοιχτός προς όλους τους υποψηφίους.

    400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων

    Την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων εντός του 2023 ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος σε σύσκεψη που είχε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης για θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Οι 250 εκ των συνοριοφυλάκων θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους εντός του Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι 150 στους επόμενους μήνες. Με την ενίσχυση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο καθιστούμε τα σύνορά μας οριστικά απροσπέλαστα, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί ούτε έναν παράνομο μετανάστη. Οι Συνοριακοί Φύλακες ορισμένου χρόνου αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο προσλαμβάνεται με σχέση δημοσίου δικαίου με ετήσια θητεία, η οποία δύναται να ανανεώνεται ετησίως.

    Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό θα έχουν οι Έλληνες/ίδες πολίτες (άνδρες και γυναίκες), που έχουν τα ακόλουθα προσόντα και προϋποθέσεις: 1) Κατοικούν την τελευταία διετία ή κατοικούσαν από τη γέννησή τους και μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους σε περιοχές της Περιφέρειας Έβρου. 2) Είναι απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείου ή άλλης ισότιμης Σχολής Εσωτερικού ή Εξωτερικού. 3. Δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους. 4. Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης. 5. Δεν φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ) στο σώμα τους, η οποία: α) είναι και με την ενδυμασία (θερινή και χειμερινή στολή) εξωτερικά εμφανής και επιπλέον β) οι σχετικές απεικονίσεις, ως εκ του περιεχομένου τους, είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου είτε προκαλούν κατά τρόπο, ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους. 6. Έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου. 7. Έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ., χωρίς υποδήματα. 8. Έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και δεν πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους. 9. Οι άνδρες έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης. Δεν γίνονται δεκτοί υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές. 10. Δεν έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση, απόπειρα ή κάθε μορφή συμμετοχής σε κακούργημα ή σε εγκλήματα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσβολών της διεθνούς υπόστασης της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων. 11. Δεν έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους. 12. Δεν έχουν τεθεί σε καμίας μορφής δικαστική συμπαράσταση. 13. Δεν έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, ανεξάρτητα αν τους επιβλήθηκε ή όχι ποινή για την πράξη τους αυτή.

    700 μόνιμοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η δημιουργία της νέας προκήρυξης για την πρόσληψη 700 μονίμων στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι θέσεις αφορούν στο σύνολό τους τη Δικαστική Αστυνομία. Με τη νέα προκήρυξη της Δικαστικής Αστυνομίας θα προσληφθεί ένστολο προσωπικό (600 θέσεις), αλλά και πολιτικό (100 προσλήψεις). Στο σύνολό τους οι 700 νέοι διοριστέοι θα επιλεγούν με γραπτές εξετάσεις και ψυχοτεχνικά τεστ. Όσοι επιλέξουν τον αστυνομικό κλάδο θα περάσουν επιπλέον από αθλητικές δοκιμασίες.

    Ποιοι συμμετέχουν

    Στην διαδικασία επιλογής μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Τονίζεται ότι θα γίνονται δεκτοί όλοι οι τίτλοι σπουδών. Δηλαδή, οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ και όλοι οι τύποι απολυτηρίων Λυκείου και διπλωμάτων ΙΕΚ. Τα προσόντα (μόνο για θέσεις ενστόλων) που διασφαλίζουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό: Όριο ηλικίας: για το πολιτικό προσωπικό από 21 και πάνω, για το αστυνομικό από 21 έως 30 ετών. Ανάστημα: για το πολιτικό προσωπικό δεν υπάρχει, για το αστυνομικό είναι πάνω από 1,70 για τους άνδρες και 1,63 για τις γυναίκες. Γνώση χειρισμού Η/Υ: αφορά τη γνώση σε τρία απλά αντικείμενα – επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, διαδίκτυο. Γνώση ξένης γλώσσας: πολύ καλή γνώση (Advance) για πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ και καλή (Β2) για αποφοίτους Λυκείου.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ