Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
More

    Τέλη κυκλοφορίας: Ψυχρολουσία ακόμα και για καινούρια ΙΧ, «ψήνεται» πρόγραμμα απόσυρσης για παλιά

    Τέλη κυκλοφορίας: Ψυχρολουσία ακόμα και για καινούρια ΙΧ, «ψήνεται» πρόγραμμα απόσυρσης για παλιά

    Μεταβολές αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του χρόνου στα τέλη κυκλοφορίας με το μότο πλέον να είναι «όλοι στο ταμείο».

    Ταυτόχρονα θα εξεταστούν οι δημοσιονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού για παροχή κινήτρων μέσω της διαδικασίας της απόσυρσης προκειμένου να σταματήσουν να κυκλοφορούν από τους δρόμους αυτοκίνητα 20 ετών και άνω και να αντικατασταθούν από νέα, σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.


    Σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Τις επόμενες μέρες θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ειδική ομάδα για το νέο μοντέλο στα τέλη κυκλοφορίας. Αυτό θα περιλαμβάνει επιβάρυνση για περισσότερους καθώς, ακόμα και τα υβριδικά αυτοκίνητα που μέχρι και φέτος πλήρωναν μηδενικά τέλη. Αυτά που φαίνεται πως γλιτώνουν την επιβάρυνση είναι τα ηλεκτρικά ΙΧ.

    Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό και η κυβέρνηση δεν θέλει επουδενί να δει αυτό να συμβαίνει. Ο στόχος για 1,2 δισ. το χρόνο από τα τέλη κυκλοφορίας θέλει να συνεχιστεί να καλύπτεται. 

    Το νέο μοντέλο στα τέλη κυκλοφορίας δεν θα περιλαμβάνει μείωση στα τέλη κυκλοφορίας για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ που τα έχουν αποκτήσει τη δεκαετία του ’90 και του 2000. Σε αυτή την περίπτωση, όσο και αν είναι εξωφρενικά υψηλά για κάποια οχήματα, ιδιαίτερα μεγάλου κυβισμού που πολλές φορές ξεπερνούν ακόμη και την αξία του οχήματος, μειώσεις δεν θα γίνουν, αλλά αυτό που εξετάζεται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών του προϋπολογισμού είναι να δοθούν κίνητρα σε αυτούς τους ιδιοκτήτες παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων να τα αποσύρουν και να αποκτήσουν νέα οχήματα που και οικονομία στα καύσιμα θα έχουν και αναλογικά πολύ χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας θα καλούνται να καταβάλλουν.


    Τα κίνητρα για απόσυρση παλαιών οχημάτων

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο επαξεργάζεται κίνητρα απόσυρσης παλαιών οχημάτων, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να επιχορηγηθούν για την αγορά ενός νέου και λιγότερο ρυπογόνου ΙΧ. Με αυτό τον τρόπο θα οφεληθούν από χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας. 

    Για το θέμα των κινήτρων απόσυρσης όλα θα εξαρτηθούν από το πόσα χρήματα μπορούν να διατεθούν από κρατικό προϋπολογισμό και το βασικότερο πόσα οχήματα θα αφορά. Επίσης, σημαντικός παράγοντας θα είναι τι ποσοστό της αξίας των καινούργιων οχημάτων θα μπορεί να καλύψει.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ