Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Τι αλλάζει σε 60 ημέρες στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία

    Τι αλλάζει σε 60 ημέρες στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία

    Η πλήρης ενεργοποίηση του Eispraxis θα επιφέρει αλλαγές στο τρόπο διαχείρισης των χρεών, δημιουργώντας ψηφιακούς φακέλους για κάθε φορολογούμενο.

    Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προετοιμάζεται για σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία το φθινόπωρο, με στόχο να περιορίσει την αυξανόμενη τάση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν πλέον ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ, και να συγκεντρώσει πάνω από 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.


    Κεντρικός άξονας αυτής της προσπάθειας είναι το νέο σύστημα Eispraxis, το οποίο θα επιτρέπει την αυτοματοποιημένη κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και την επιβολή δεσμεύσεων και πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων από στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η πλήρης ενεργοποίηση του Eispraxis θα επιφέρει αλλαγές στο τρόπο διαχείρισης των χρεών, δημιουργώντας ψηφιακούς φακέλους για κάθε φορολογούμενο. Αυτοί οι φάκελοι θα καταρτίζονται με βάση το ύψος της οφειλής, καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, επιτρέποντας την αυτόματη κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών όταν οι οφειλές γίνουν ληξιπρόθεσμες. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια «μαύρη λίστα» για όσους έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους αλλά αποφεύγουν να το κάνουν.

    Το σύστημα Eispraxis θα συνδυάζει δεδομένα από διάφορα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, όπως το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους φορείς, όπως το Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ, το ΕΦΚΑ, το ΚΕΑΟ, η ΕΡΓΑΝΗ, το Χρηματιστήριο, οι τράπεζες και οι φορολογικές αρχές άλλων χωρών. Μέσω της ανάλυσης κινδύνου, θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με το σύστημα να ταξινομεί τις υποθέσεις οφειλής με βάση διάφορα κριτήρια, όπως το όνομα του οφειλέτη, το ποσό της οφειλής, τη διάρκεια καθυστέρησης και την ημερομηνία τελευταίας ενέργειας.

    Αυτή η διαδικασία θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση του οφειλέτη, διευκολύνοντας τις ρυθμίσεις και τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την είσπραξη των χρεών.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ