Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
More

    Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τον επενδυτικό χρυσό

    Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τον επενδυτικό χρυσό

    Aπαλλάσσονται από τον ΦΠΑ η παράδοση, η ενδοκοινοτική απόκτηση και η εισαγωγή επενδυτικού χρυσού, συμπεριλαμβανομένων συναλλαγών που αφορούν επενδυτικό χρυσό με πιστοποιητικά, δάνεια χρυσού και συμβάσεις ανταλλαγών, καθώς και προθεσμιακές συμβάσεις.

    Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, το οποίο εισάγει ειδικό καθεστώς για τον επενδυτικό χρυσό.


    Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ η παράδοση, η ενδοκοινοτική απόκτηση και η εισαγωγή επενδυτικού χρυσού, συμπεριλαμβανομένων συναλλαγών που αφορούν επενδυτικό χρυσό με πιστοποιητικά, δάνεια χρυσού και συμβάσεις ανταλλαγών, καθώς και προθεσμιακές συμβάσεις που αλλάζουν την κυριότητα ή την απαίτηση για επενδυτικό χρυσό.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την απαλλαγή του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες μεσιτών που ενεργούν για λογαριασμό άλλων στην παράδοση επενδυτικού χρυσού. Στον όρο «επενδυτικός χρυσός» περιλαμβάνονται ράβδοι ή πλάκες χρυσού με καθαρότητα τουλάχιστον 995 χιλιοστών, καθώς και χρυσά νομίσματα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως καθαρότητα άνω των 900 χιλιοστών, κοπή μετά το 1800 και τιμή που δεν υπερβαίνει το 80% της αξίας της ελεύθερης αγοράς του χρυσού.

    Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που παράγουν ή μεταποιούν χρυσό σε επενδυτικό έχουν τη δυνατότητα επιλογής της φορολόγησης των πράξεων παράδοσης επενδυτικού χρυσού, ενώ το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το σχέδιο νόμου ορίζει ότι οι πωλήσεις επενδυτικού χρυσού θα υπόκεινται στις διατάξεις του ν. 4308/2014, με επιπλέον υποχρεώσεις για την καταγραφή στοιχείων των αγοραστών και των πωληθέντων ποσοτήτων.


    Για παράδειγμα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, μια εταιρεία που εμπορεύεται επενδυτικό χρυσό μπορεί να εισάγει ράβδους χρυσού από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να επιβαρυνθεί με ΦΠΑ. Οι ράβδοι πρέπει να έχουν καθαρότητα τουλάχιστον 995 χιλιοστών και να πληρούν τα κριτήρια της διεθνούς αγοράς πολύτιμων μετάλλων. Αν η ίδια εταιρεία αποφασίσει να πουλήσει αυτούς τους ράβδους σε άλλες επιχειρήσεις εντός της Ελλάδας, η συναλλαγή θα απαλλάσσεται από ΦΠΑ, εφόσον πρόκειται για επενδυτικό χρυσό.

    Επιπλέον, ένας μεσίτης που μεσολαβεί στην πώληση χρυσών νομισμάτων για λογαριασμό ενός πελάτη του, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις (καθαρότητα άνω των 900 χιλιοστών, κοπή μετά το 1800, κ.λπ.), δεν θα χρεώσει ΦΠΑ για την υπηρεσία του, διότι το νομοσχέδιο προβλέπει απαλλαγή και για τις υπηρεσίες μεσιτείας επενδυτικού χρυσού.

    Σε περίπτωση που η εταιρεία ή ο μεσίτης επιλέξουν να φορολογηθούν για αυτές τις συναλλαγές, μπορούν να το πράξουν σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις του νομοσχεδίου, εφόσον τηρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ