Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Το Υπερταμείο εισέρχεται σε μια νέα εποχή

    Το Υπερταμείο εισέρχεται σε μια νέα εποχή

    Ο Κ. Χατζηδάκης ανέλυσε τέσσερις κεντρικούς άξονες των μεταρρυθμίσεων που αναμένονται να αλλάξουν ριζικά τη λειτουργία του Υπερταμείου.

    Το Υπερταμείο εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με στόχο την ενίσχυση της εξυπηρέτησης του πολίτη και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.


    Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου νομοσχεδίου με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της», ο υπουργός ανέλυσε τέσσερις κεντρικούς άξονες των μεταρρυθμίσεων που αναμένονται να αλλάξουν ριζικά τη λειτουργία του Υπερταμείου.

    Πρώτος άξονας είναι η οργανωτική ενίσχυση του Υπερταμείου μέσω της απορρόφησης του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει την ίδρυση Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον Εποπτικό Συμβούλιο, με συμμετοχή των δανειστών αλλά με περιορισμένες αρμοδιότητες. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη για συγχώνευση αυτών των οργανισμών για την αποφυγή διπλών διοικητικών εξόδων και την επίτευξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας.

    Δεύτερος άξονας είναι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των θυγατρικών του Υπερταμείου, με στόχο να γίνουν πιο αποτελεσματικές και προσβάσιμες για τον μέσο πολίτη. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι νέες διαδικασίες θα περιλαμβάνουν ευέλικτους τρόπους προσλήψεων και καλύτερη διαχείριση προμηθειών, ενώ τόνισε την ανάγκη για αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν αυτές οι εταιρείες.


    Τρίτος άξονας είναι η ίδρυση ενός νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με αρχικό κεφάλαιο από τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την επαναπόκτηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Στόχος είναι η κάλυψη του επενδυτικού κενού σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς, ενώ ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για διεθνή συνεργασία με επενδυτικά ταμεία και τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και επενδυτικά ταμεία από τον αραβικό κόσμο.

    Τέταρτος άξονας είναι η δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να χρησιμοποιεί το 50% των εσόδων από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών για τη χρηματοδότηση των Master Plan άλλων λιμένων. Με αυτή τη ρύθμιση, το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να συμβάλει άμεσα στην ανάπτυξη της λιμενικής υποδομής της χώρας.

    Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας ότι αυτές θα επιτρέψουν στο Υπερταμείο να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Μετά τη συμφωνία με τον ESM, το Υπερταμείο θα μπορεί να υποστηρίξει περισσότερο την οικονομία, ενώ οι θυγατρικές του θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, οδηγώντας σε μια νέα εποχή.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ