Ανησυχητικά ευρήματα στους ελέγχους βιολογικής παραγωγής
Σημαντικά προβλήματα συμμόρφωσης εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια προενταξιακών ελέγχων που διεξήχθησαν σε παραγωγούς που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε προγράμματα βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας. Οι παρατυπίες αυτές οδήγησαν στην ακύρωση προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 134 εκατομμυρίων ευρώ.
Στοιχεία και στατιστικά
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά, ο αριθμός των βιολογικών παραγωγών έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τους 119.000 το 2024 από 34.000 το 2020, με αύξηση 250%. Από το 2017 έως το 2024, έχουν δοθεί ενισχύσεις ύψους 1,265 δισ. ευρώ για τη στήριξη βιολογικών μεθόδων παραγωγής.
- Στη γεωργία: Προϋπολογισμός 172 εκατ. ευρώ, αιτήσεις 398 εκατ. ευρώ (231% υπερκάλυψη).
- Στη βιολογική μελισσοκομία: Προϋπολογισμός 19 εκατ. ευρώ, αιτήσεις 166 εκατ. ευρώ (874% υπερκάλυψη).
- Στη βιολογική κτηνοτροφία: Προϋπολογισμός 115 εκατ. ευρώ, αιτήσεις 136 εκατ. ευρώ (118% κάλυψη).
Αποτελέσματα των ελέγχων
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε 737 παραγωγούς, με 380 να ανήκουν στη μελισσοκομία και 357 στην κτηνοτροφία. Στο 35% των περιπτώσεων διαπιστώθηκαν παρατυπίες, ενώ το 20,5% των παραγωγών αποχώρησε οικειοθελώς. Συνολικά, το 55,5% είτε αποχώρησε είτε παρουσίασε μη συμμόρφωση.
Δεδομένα ανά τομέα
Στη μελισσοκομία, το 27% των ελέγχων εμφάνισε προβλήματα, ενώ το 16% των παραγωγών αποχώρησε. Στην κτηνοτροφία, τα ευρήματα μη συμμόρφωσης ανήλθαν στο 44%, με το 25% των παραγωγών να αποχωρεί. Ειδικότερα:
- Δηλωμένες 205 κυψέλες, βρέθηκαν 34.
- Δηλωμένες 130 κυψέλες, βρέθηκαν 3.
- Δηλωμένες 446 αίγες, βρέθηκαν 164.
- Δηλωμένα 22 βοοειδή, βρέθηκαν 9.
Σαφείς ενδείξεις για μεταρρυθμίσεις
Από τους ελέγχους των φορέων πιστοποίησης, επιβλήθηκαν πρόστιμα και μέτρα αναστολής σε 6 φορείς, με απόφαση για εξάμηνη αναστολή έγκρισης σε 3 από αυτούς. Η ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία είναι επιτακτική, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις ελέγχων σε σύντομο χρονικό διάστημα από τους ίδιους ελεγκτές.
Μέλλον της βιολογικής παραγωγής
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την ακύρωση των δράσεων βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας, καθώς και την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και τη δημιουργία νέου συστήματος ελέγχων. Στόχος είναι η προστασία των εντίμων παραγωγών και η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
«Θέλουμε να προστατεύσουμε τους παραγωγούς που τηρούν τους κανόνες και επενδύουν πραγματικά στη βιολογική παραγωγή. Αυτό απαιτεί νέο πλαίσιο ελέγχων και αυστηρές κυρώσεις», δήλωσε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


