Υδατάνθρακες vs. λιπαρά vs. πρωτεΐνες: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις θερμίδες τους
Οι θερμίδες είναι η μονάδα που χρησιμοποιούμε ώστε να υπολογίζουμε την ενέργεια που λαμβάνουμε από τις τροφές.
Το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια αυτή για να επιτελέσει κάθε είδους λειτουργία, από την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος έως το τρέξιμο και την ανύψωση βαρέων αντικειμένων. Αυτό σημαίνει ότι καίμε συνεχώς θερμίδες, ακόμη κι όταν κοιμόμαστε ή χαλαρώνουμε στον καναπέ.
Δεν είναι όμως όλες οι θερμίδες ίδιες και εξίσου ποιοτικές. Επίσης, λαμβάνουμε διαφορετική ποσότητα θερμίδων από τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά:
- 1 γραμμάριο υδατανθράκων παρέχει 4 θερμίδες
- 1 γραμμάριο πρωτεϊνών παρέχει 4 θερμίδες
- 1 γραμμάριο λιπαρών παρέχει 9 θερμίδες
Αν και ίδια ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνών παρέχει ίδιο αριθμό θερμίδων, ο οργανισμός αξιοποιεί με διαφορετικό τρόπο τα δύο συστατικά. Οι πρωτεΐνες διατηρούν τα επίπεδα ενέργειας για περισσότερο χρόνο, άρα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αντίθετα, οι υδατάνθρακες παρέχουν για πιο μικρό χρονικό διάσημα περισσότερη ενέργεια, άρα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Μια καλή κατανομή των τριών μακροθρεπτικών συστατικών για έναν υγιή ενήλικα θεωρείται η εξής:
- 10-25% των ημερήσιων θερμίδων από πρωτεΐνες
- 20-35% των ημερήσιων θερμίδων από λιπαρά
- 46-65% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες