Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Μόνο οι μισοί παχύσαρκοι έχουν διάγνωση για τη νόσο τους

    Μόνο το 55% των ατόμων με παχυσαρκία διαγιγνώσκονται επισήμως ως άτομα με παχυσαρκία.

    Πολύ χειρότερα, παγκόσμια έρευνα έδειξε ότι μόνο το 68% των ιατρών παγκοσμίως αναγνωρίζουν την παχυσαρκία ως νόσο και μόνο το 51% των ατόμων με παχυσαρκία λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα. Οι κυρίαρχοι λόγοι για τους οποίους τα άτομα με παχυσαρκία δεν ζητούν ιατρική βοήθεια για την απώλεια βάρους είναι γιατί το 44% πιστεύει πως είναι δική του ευθύνη να διαχειριστεί το βάρος του, το 37% λέει πως ήδη ξέρει τι πρέπει να κάνει για να διαχειριστεί το βάρος του και το 21% δεν έχει κίνητρα για να χάσει βάρος.

    Μάλιστα, το 55% των ιατρών δεν βλέπει το υπερβάλλον βάρος στον εαυτό του ως ιατρικό ζήτημα!

    Τα στοιχεία αυτά από έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, αλλά και από διεθνή μελέτη, παρουσίασε ο Πρόεδρός της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, Παθολόγος-Διαβητολόγος Ευθύμιος Καπάνταης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας, σε συνέντευξη Τύπου του πρώτου δικτύου, «Συμμαχία για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας».

    Μόνο οι μισοί παχύσαρκοι έχουν διάγνωση για τη νόσο τους

    Οι εκπρόσωποι της «Συμμαχίας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας» σε συνέντευξη Τύπου

    1 στους 5 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται στην κακή διατροφή

    Ο ίδιος τόνισε ότι καθώς οι περισσότεροι δεν ζητούν ιατρική βοήθεια, ένα πολύ μικρό ποσοστό, μόλις 2% λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ενώ για τον διαβήτη τύπου ΙΙ το 86% παίρνει φαρμακευτική αγωγή. Βάσει της ελληνικής έρευνας, το 68% των ερωτηθέντων δεν θα έπαιρνε ποτέ φαρμακευτική αγωγή και το 61% των παχύσαρκων δεν θα έκανε ποτέ βαριατρικό χειρουργείο.

    Ο κ. Καπάνταης διερωτήθηκε: Ένας υπερτασικός ή διαβητικός θα έλεγε στον θεράποντα ιατρό του δεν θέλω να πάρω φάρμακο; Η άρνηση φαρμάκου κατά βάση σηματοδοτεί ότι οι ασθενείς δεν θεωρούν την παχυσαρκία ως νόσο και οι γιατροί τους, αντίστοιχα, δεν επιμένουν.

    Υπογράμμισε όμως, ότι η παχυσαρκία είναι μία χρόνια, πολυπαραγοντική, πολυσυστηματική, δύσκολα αντιμετωπίσιμη και υποτροπιάζουσα νόσος που απαιτεί διεπιστημονική παρέμβαση. Οδηγεί σε πολλές σοβαρές ασθένειες και χαρακτηρίζεται ως «πανδημία», καθώς απειλεί τα θεμέλια της δημόσιας υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

    Προγράμματα πρόληψης

    Στη συνέντευξη Τύπου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στα δύο βασικά προγράμματα της πολιτείας που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στα παιδιά και στους ενήλικες.

    «Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, το 50% των ανθρώπων δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά, έχουν εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή και προτιμούν τα αναψυκτικά από το νερό. Όλα αυτά, οδηγούν στην ανάγκη για συνειδητοποίηση της αξίας της υγιεινής διατροφής για καλή ποιότητα ζωής.

    Μέσα από τα προγράμματα πρόληψης οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν ότι πρόληψη δεν σημαίνει στέρηση, αλλά ένας τρόπος να διατηρείς το βιολογικό σου κεφάλαιο σε καλό επίπεδο, ώστε να απολαμβάνεις τη ζωή από την παιδική έως την τέταρτη ηλικία.

    Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:

    • Την αλλαγή των αντιλήψεων για το κανονικό ή μη βάρος, ιδιαίτερα όσον αφορά την παιδική ηλικία. Να μην θεωρείται το υπέρβαρο παιδί κανονικό ή το κανονικό παιδί ελλιποβαρές, όπως θεωρούσαν ο παππούς και η γιαγιά, οι οποίοι έχουν βιώσει περιόδους στέρησης τροφής. Να αναθεωρηθεί το μέγεθος της μερίδας φαγητού και το κυριότερο να μην συνδέεται η αγάπη και η φροντίδα των παιδιών με την προετοιμασία και την παροχή του φαγητού.
    • Την αλλαγή της αντίληψης που έχουμε ως ενήλικες για το πώς φροντίζουμε τον εαυτό μας.

    Είμαστε μια χώρα που ζει χωρίς κίνηση, χωρίς φυσική δραστηριότητα – που να είναι και οργανωμένη δραστηριότητα κατά τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ», είπε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε: Το Υπουργείο Υγείας στοχεύει ακριβώς σε αυτά τα δύο: την κίνηση και τη φροντίδα, μέσω των προγραμμάτων που προσφέρει στους πολίτες δωρεάν υπηρεσίες σε γιατρούς και διατροφολόγους, δωρεάν πρόσβαση στην υγεία και στα υγιεινά τρόφιμα στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ανισότητες και παρέμβαση στα σχολεία, ώστε η υγιεινή διατροφή και η άσκηση να είναι επιλογή κι όχι «πρέπει».

    Σχετικά με τους ενήλικες, το υπουργείο Υγείας προχωρά με τρία βήματα στην:

    • Πρόληψη του πληθυσμού πριν γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος,
    • Έγκαιρη διάγνωση της παχυσαρκίας και αντιμετώπιση με δωρεάν παρακολούθηση από διατροφολόγους κι άλλους επαγγελματίες υγείας που πλαισιώνουν τους πολίτες αυτούς και
    • Τριτογενή φροντίδα υγείας στους πολίτες που ζουν με παχυσαρκία και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Η Πολιτεία παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε θεραπευτικά μέσα, όπως φαρμακευτική αγωγή, χωρίς να υποκαθιστά όλο το πλαίσιο της κίνησης και της διατροφής, καθώς ένα φάρμακο απλώς συμπληρώνει και δίνει το κίνητρο να υιοθετηθούν υγιεινότερες συνήθειες από τους πολίτες.

    Η αναπληρώτρια υπουργός κατέληξε λέγοντας πως «Η παχυσαρκία δεν είναι ατομική επιλογή. Το να στιγματίζονται παιδιά και ενήλικες όχι μόνο δεν είναι αποδεκτό αλλά είναι επιστημονικά λανθασμένο. Μια σειρά από εξωτερικούς παράγοντες, οι κοινωνικοί προσδιοριστές, επιδρούν στα άτομα και έχουν ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία. Έτσι, η αναγνώριση από τα άτομα πως χρειάζονται βοήθεια δεν είναι δείγμα αδυναμίας, αλλά δύναμης».

    Μόνο οι μισοί παχύσαρκοι έχουν διάγνωση για τη νόσο τους

    Εγκαταλείπεται η μεσογειακή διατροφή και οι μισοί δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά

    Κακή διατροφή

    Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Φανή Πρεβέντη, μιλώντας για τον ρόλο της διατροφής στην υγεία σημείωσε ότι 1 στους 5 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται στην κακή διατροφή. Η εξατομικευμένη διατροφή αποτελεί στόχο υγείας και ποιότητας ζωής και βελτιώνει τη βιωσιμότητα των διατροφικών συνηθειών. Ο διαιτολόγος στη σταθερή σχέση που αναπτύσσει με τον ασθενή και με την εξατομικευμένη διατροφή, μειώνει τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα, κάνει αποδοτικότερη την απώλεια βάρους, βελτιώνει την ποιότητα της διατροφής, τη σωματική απόδοση και μειώνει τις υγειονομικές δαπάνες στην περίθαλψη.

    Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και παιδίατρος Αναστασία Μπαρμπούνη, αναφέρθηκε στους αριθμούς που επιβεβαιώνουν ότι η παχυσαρκία υπονομεύει την υγεία του πληθυσμού, την κοινωνία και την οικονομία. Παγκοσμίως το 2030, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, εκ των οποίων 1 στους 5 θα είναι γυναίκες και 1 στους 7 άνδρες. Σήμερα στη χώρα μας το 63% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, ενώ το 37,5% των παιδιών και έφηβων 2-14 ετών είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, αποδεικνύοντας ότι η πρωτογενής πρόληψη πρέπει να ξεκινήσει από την οικογένεια, την έγκαιρη διάγνωση, την άμβλυνση των ανισοτήτων και την ανασυγκρότηση της ιατρικής περίθαλψης.

    Το δίκτυο

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας και Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Αθηνών Νικόλαος Τεντολούρης, μίλησε για την ίδρυση της «Συμμαχίας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας», ο σκοπός της οποίας είναι μη κερδοσκοπικός. Συνίσταται στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, στην ευαισθητοποίηση, την έγκυρη πληροφόρηση της κοινωνίας και την επιστημονική εκπαίδευση της ιατρικής κοινότητας και των επαγγελματιών υγείας. Φιλοδοξεί να είναι αρωγός της πολιτείας στην εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και πρόσφατα απέκτησε νομική μορφή. Η συλλογική ευφυΐα που προσφέρουν οι 27 εταιρείες-μέλη της Συμμαχίας επιδιώκει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με διεπιστημονικό και διατομεακό τρόπο. Αναφέρθηκε στη συγγραφή των κατευθυντηρίων οδηγιών και του θεραπευτικού πρωτοκόλλου που απαιτείται για την αντιμετώπιση της νόσου καθώς επίσης στην ανάγκη της αναγνώρισης της ως νόσου και στη χώρα μας.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ