Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ο λόγος που ο καφές σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί υπνηλία

    Λαμβάνοντας υπόψη την περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη και την γενική φήμη του καφέ ως το απόλυτο ρόφημα που θα σας κρατήσει ξύπνιους και σε εγρήγορση, η αίσθηση της υπνηλίας μετά από ένα γεμάτο φλιτζάνι καφέ φαίνεται αντιφατική, αν όχι εντελώς αδύνατη.

    Υπάρχουν, όμως, πολλοί άνθρωποι που ορκίζονται ότι το απογευματινό τους εσπρεσάκι κάνει το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε -να τους κρατήσει ξύπνιους δηλαδή. Οπότε, τελικά, μπορεί να μην είναι όλα στο μυαλό σας.

    Γιατί ο καφές σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί υπνηλία

    Ο λόγος για τον οποίο κουραζόμαστε όλη την ημέρα είναι επειδή μια νευροχημική ουσία, που ονομάζεται αδενοσίνη, συσσωρεύεται και διέρχεται μέσω υποδοχέων, γεγονός που προκαλεί τα νευρικά κύτταρα να γίνονται λιγότερο ενεργά και τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου σας να διαστέλλονται. Εν ολίγοις, το σώμα σας λαμβάνει το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα για ξεκούραση. Αλλά επειδή η καφεΐνη μοιάζει με αδενοσίνη, συνδέεται με αυτούς τους υποδοχείς -εμποδίζοντας την πραγματική αδενοσίνη να περάσει και μην αφήνοντας, έτσι, το σώμα σας να χαλαρώσει τους ρυθμούς του.

    Αν και η καφεΐνη, λοιπόν, μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους για λίγο με αυτόν τον τρόπο, δεν προκαλεί εξαφάνιση όλης αυτής της αδενοσίνης για πάντα. «Ακριβώς επειδή ο εγκέφαλός μας δεν επεξεργάζεται πλέον την αδενοσίνη δεν σημαίνει ότι σταματά να την παράγει», δήλωσε στο PureWow η Michelle Worley, νοσοκόμα και μία από τους πάροχους θεραπείας ύπνου της Aeroflow Healthcare, αναφέρει το mentalfloss.com. «Όταν η καφεΐνη αναπόφευκτα εξαντληθεί, μένετε με συσσωρευμένη αδενοσίνη που σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο κουρασμένοι».

    Κάτι παρόμοιο, δηλαδή, με αυτό που συμβαίνει όταν καταναλώνετε κάτι με ζάχαρη για να πάρετε ένα boost ενέργειας και μετά από λίγο νιώθετε ότι καταρρέετε. Και μιλώντας για τη ζάχαρη, εάν ο καφές σας περιλαμβάνει ζάχαρη, αυτό θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλει στην κόπωση μετά την κατανάλωση καφέ.

    Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα ότι η διουρητική ικανότητα της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε κουρασμένοι (αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη δεν μας αφυδατώνει σχεδόν τόσο όσο πιστεύαμε). Τέλος, μπορεί να έχετε δημιουργήσει τόσο υψηλή ανοχή στην καφεΐνη που ένα φλιτζάνι καφέ απλώς δεν σας «πιάνει» όπως παλιά.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ