Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Η όρασή μας μπορεί να προβλέψει την άνοια 12 χρόνια πριν – Το προειδοποιητικό σημάδι

    Νέα μελέτη έδειξε πώς η απώλεια της οπτικής ευαισθησίας μπορεί να προβλέψει την άνοια 12 χρόνια πριν διαγνωστεί. Σύμφωνα με την έρευνα, που βασίστηκε σε 8.623 υγιείς ανθρώπους στο Νόρφολκ της Αγγλίας που παρακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια, οι 537 συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει άνοια.

    Στην αρχή της μελέτης, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα τεστ οπτικής ευαισθησίας. Για το τεστ, όταν έβλεπαν να σχηματίζεται ένα τρίγωνο σε ένα πεδίο κινούμενων κουκκίδων έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί. Όσοι αργούσαν να πατήσουν το κουμπί είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με εκείνα που το πατούσαν πιο γρήγορα.

    Τα οπτικά προβλήματα αποτελούν πρώιμο δείκτη γνωστικής εξασθένησης καθώς οι τοξικές πλάκες β-αμυλοειδούς, που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, επηρεάζουν πρώτα τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όραση καθώς και τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Έτσι, τα τεστ όρασης μπορεί να βρουν ελλείμματα πριν τα τεστ μνήμης. Πιο συγκεκριμένα:

    • να βλέπεις περιγράμματα αντικειμένων (ευαισθησία αντίθεσης)
    • να διακρίνεις ορισμένα χρώματα (η ικανότητα να βλέπεις το μπλε-πράσινο φάσμα επηρεάζεται νωρίς στην άνοια).

    Ανεπάρκεια στον ανασταλτικό έλεγχο των κινήσεων των ματιών. Τα άτομα με Αλτσχάιμερ δεν μπορούν να αγνοούν ερεθίσματα που αποσπούν την προσοχή, τα οποία εμφανίζονται ως προβλήματα ελέγχου στην κίνηση των ματιών.

    Ακόμη υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα άτομα με άνοια δεν μπορούν να επεξεργαστούν τα πρόσωπα νέων ανθρώπων αποτελεσματικά. Δεν ακολουθούν δηλαδή το συνηθισμένο μοτίβο σάρωσης του προσώπου του ατόμου με το οποίο μιλάνε.

    Τα υγιή άτομα όταν γνωρίζουν ένα νέον άνθρωπο σαρώνουν από τα μάτια και τη μύτη μέχρι στο στόμα του. Αυτό συμβαίνει για να αποτυπώσει το πρόσωπο και να το θυμόται αργότερα. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πότε το άτομο με το οποίο μιλάνε δεν το κάνει αυτό. Μάλιστα, ορισμένοι γιατροί που εργάζονται με άτομα με άνοια αναγνωρίζουν ότι κάποιος έχει άνοια επειδή δεν κινούν τα μάτια τους για να σαρώσουν το περιβάλλον ή τους ίδιους.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ