Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Αυτή η συνήθεια στέλνει… μακριά το άγχος και την κατάθλιψη

    Το ένα τρίτο των ατόμων που έβαλαν την άσκηση στην καθημερινότητα τους απέτρεψαν την εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, η σωματική άσκηση αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο που μπορεί όχι μόνο να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, αλλά και να την αποτρέψει, προστατεύοντας έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών.

    Η διαπίστωση αυτή προήλθε από τα αποτελέσματα που λήφθηκαν από την έρευνα. Ειδικότερα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 37.000 ανθρώπους ηλικίας 37 – 73 ετών οι οποίοι που δεν είχαν αυξημένα επίπεδα άγχους για ένα διάστημα 7 ετών κατά μέσο όρο, με τη βοήθεια συσκευών καταγραφής δραστηριότητας.

    Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης και καταγραφής της δραστηριότητας των ατόμων, διαπιστώθηκε πως το 3% αυτών είχε αναπτύξει κατάθλιψη ή άγχος.

    Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής θα μπορούσαν να αποτραπούν χάρη στη σωματική άσκηση.

    Ειδικότερα, οι μελετητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που αθλούνταν στην καθημερινότητα τους είχαν λιγότερο άγχος σε σχέση με όσους είχαν καθιστική ζωή.

    Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως όσοι έκαναν έντονη άσκηση περίπου 75 με 150 λεπτά την εβδομάδα είχαν 29% μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή, ενώ όσοι αθλούνταν με μέτρια ένταση 150 και 300 λεπτών μείωσαν τον κίνδυνο αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης κατά 47%.

    Ο δρ. Carlos Celis-Morales, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης σχολίασε ότι «αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα δημόσιας υγείας. Η γυμναστική είναι μια δωρεάν δραστηριότητα, γι’ αυτό και όλοι μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα με την οποία γυμνάζονται σε εβδομαδιαία βάση».

    Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται σε αυτή καθαυτή τη σωματική άσκηση ή παράπλευρους παράγοντες, όπως οι ψυχικοί παράγοντες ικανοποίησης για την προσπάθεια ή κοινωνικοποίησης, όταν κάποιος γυμνάζεται με άλλους ανθρώπους.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ